Oricat ar parea de ciudat, exista multe motive pentru care ar trebui sa va doriti sa aveti un simt al mirosului cat mai fin, chiar numai si pentru faptul ca el este in stransa legatura cu gustul. Ati incercat sa gustati o mancare tinandu-va de nas? Nasul uman poate detecta aproape 10.000 de mirosuri diferite, dar pentru asta trebuie sa fie ...antrenat.
Ca sa te poti bucura intr-adevar de parfumul natural al florilor, de cel sofisticat al colegelor de birou sau de diferitele arome ale cafelei, trebuie sa stii sa iti intretii acest simt al mirosului.
Cateva recomandari in acest sens ne fac specialistii consultati de wikihow.
Il folosesti sau il pierzi
In primul rand, fii mai atent la mirosurile care te inconjoara. Principiul "il folosesti sau il pierzi" asociat muschilor este valabil si in cazul simturilor. De aceea, cu cat iti folosesti mai des nasul cu atat el va deveni mai fin. Iar ca sa vezi de la ce nivel pornesti, inchide ochii si incearca sa identifici diverse obiecte inconjuratoare doar pe baza de miros. O sa constati cat de dificil este si o sa fii surprins ca ai neglijat acest aspect atata timp.
Pe de alta parte, observa cu atentie efectul pe care un anumit miros il are asupra ta. Stiai ca nervii care recepteaza informatiile culese cu ajutorul mirosului sunt conectati direct cu partea emotionala a creierului, neavand nicio legatura cu zona rationala? Studiile arata ca mirosul de menta si cel de scortisoara imbunatatesc capacitatea de concentrare si scad iritabilitatea soferilor, in timp ce mirosul de lamaie ne face sa avem o minte mai clara.
In acelasi timp, este recomandat sa evitam mancarurile care produc excesul de secretii nazale. Cu totii stim ca atunci cand suntem raciti simtul mirosului este foarte afectat, putand, in cazuri grave, sa dispara complet. Acesta este efectul congestiona