Câştigul salarial mediu net a înregistrat în luna noiembrie a anului trecut o scădere cu 0,7% (9 lei), la 1.366 de lei, comparativ cu luna octombrie, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Comparativ cu luna noiembrie a anului 2008, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 0,4%. În acelaşi timp, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.866 lei, cu 0,8% mai mic faţă de luna precedentă. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal ne
Câştigul salarial mediu net a înregistrat în luna noiembrie a anului trecut o scădere cu 0,7% (9 lei), la 1.366 de lei, comparativ cu luna octombrie, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Comparativ cu luna noiembrie a anului 2008, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 0,4%.
În acelaşi timp, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.866 lei, cu 0,8% mai mic faţă de luna precedentă.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (3.426 lei), iar cele mai mici în activităţile de hoteluri şi restaurante (771 lei).
Creşteri datorate preimelor şi restanţelor
În luna analizată, creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), drepturi în natură şi ajutoare băneşti din fondul de salarii, plăţii drepturilor salariale restante (cu ocazia restrângerii activităţii) şi realizărilor de producţii mai mari.
Scăderile câştigului salarial mediu net în luna noiembrie 2009 faţă de luna precedentă au fost cauzate de diminuarea anumitor sporuri şi drepturi salariale, restrângerea activităţii, nerealizarea de producţii, precum şi de acordarea de premii ocazionale în luna anterioară
Scăderi ale fondului de salarii pentru bugetari
Pentru activităţile din sectorul bugetar tendinţele de scădere s-au m