Sfântul Vasile, Boboteaza, Sfântul Ioan, Crăciunul pe stil vechi. Pe parcursul primei săptămâni din noul an se află mai multe sărbători ca niciodată. Creştinul român le sărbătoreşte cum se cuvine şi cum crede el mai bine, respectând ritualul religios, chiar şi pe cel precreştin, dar şi pe cel laic. Câteva dintre acestea sunt ilustrate în cele ce urmează, surprinse de reporterii noştri.
Preoţii cu Botezul Domnului
Credincioşii au sărbătorit miercuri, 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza. Majoritatea făgărăşenilor obişnuiesc ca înainte de praznic să îi primească în locuinţele lor pe preoţii care sfinţesc apa şi casa.
Mii de făgărăşeni şi-au deschis porţile larg pentru a-i primi pe slujitorii Domnului în case. Preoţii au început de câteva zile să meargă cu botezul pe la casele făgărăşenilor pentru a reuşi să ajungă în timp util pe la toţi credincioşii. „Tradiţia noastră, cel puţin a românilor, aşa este ca în ajunul Bobotezei să mergem pe la casele credincioşilor şi să le sfinţim gospodăriile şi pe ei înşişi“ ne-a spus părintele Marcel Greavu.
Făgărăşenii cunosc semnificaţia zilei de Bobotează şi îi primesc cu bucurie pe preoţi în casele lor. „Ne bucurăm să-l primim în fiecare an pe părintele cu Boboteaza. Este bine că ne sfinţeşte casele“ ne-a spus Mariana S. „E bine să vină preotul prin casă măcar de două ori pe an. Poate doar Domnul să mai facă minuni, să o ducem şi noi mai bine“ ne-a mai spus Grigore L.
Sfinţirea apelor
Sărbătoarea Bobotezei a adunat şi sute de credinciosi în faţa lacului Cetăţii Făgăraşului. Cu toţii au ţinut să participe la slujba de sfinţire a apelor oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Protopopul Făgăraşului. „Ne bucurăm că a avut această iniţiativă mitropolitul nostru, Laurenţiu Streza, de a ieşi la lacul cetăţii, în natură toate bisericile cu credincioşii lor şi cu preoţii la acest mare prazni