După ce lumea artistică s-a arătat îngrijorată de posibilitatea introducerii plăţii contribuţiei la asigurările socială şi pe drepturile de autor, ministerul Finanţelor, Sebastian Vlădescu a precizat că deoacamdată acest subiect nu este pe denda ministerului, deocamdată.
Potrivit celui dintâi finanţist al ţării o astfel de temă ar putea fi adusă în discuţie atunci când se va modifica sistemul de taxe şi impozite.
"Deocamdată, această măsură nu este în analiza Ministerului Finanţelor. Ca principiu, am declarat întotdeauna că toate veniturile trebuie taxate uniform. În momentul în care vom ajunge la concluzia că trebuie modificat sistemul de taxe şi impozite, o să abordăm această temă", a afirmat Vlădescu, răspunzând unei întrebări referitoare la eliminarea excepţiei de la plata CAS pentru drepturile de autor.
Executivul discută ridicarea excepţiei de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare şi revenirea la plafonul de cinci salarii medii brute al bazei lunare de calcul a CAS. Prevederile, incluse într-un document redactat de Ministerul Muncii, au fost discutate deja la nivelul Guvernului.
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) preciza, vineri, într-un comunicat de presă, că au fost semnalate şi adoptate o serie de îmbunătăţiri faţă de forma iniţială a proiectului Legii privind sistemul unitar de pensii publice, printre care şi propunerea potrivit căreia sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare să fie purtătoare de CAS.
"Propunerea are în vedere asigurarea dreptului de a primi pensie din sistemul public şi pentru acele persoane care obţin venituri exclusiv din aceste activităţi, astfel încât să nu devină d