Dependenta Europei de Est de creditarea in valuta, principalul motiv pentru care unele state din regiune au ajuns anul trecut pe punctul de a intra in faliment national, va continua sa afecteze regiunea si sa reprezinte o amenintare pentru stabilitatea financiara, este concluzia unui raport al agentiei de rating Fitch, scrie Bloomberg.
"Situatia s-ar putea solutiona rapid daca se inaspresc reglementarile, iar creditarea in valuta devine neatragatoare pentru banci", a spus Michael Steinbarth, senior director la Fitch in Londra.
"Trebuie insa sa se ofere un fel de creditare economiei locale". In conditiile in care "la creditarea in moneda nationala ratele dobanzii se mentin la un nivel prea ridicat pentru ca aceasta sa devina atragatoare, credem ca nu exista solutie pe termen scurt".
Bancile din Europa de Est si bancile lor mama din Austria, Italia, Germania si Suedia a trebuit sa se confrunte cu o crestere importanta a volumului de credite neperformante, dupa ce anul trecut monede precum zlotul polonez, forintul maghiar si leul romanesc s-au depreciat puternic in raport cu euro, dolarul american sau francul elvetian si astfel debitorii nu si-au mai putut indeplini obligatiile financiare.
Crestere ametitoare a creditelor neperformante
Volumul creditelor neperformante a crescut dupa ce deprecierea monedelor locale a majorat costurile de rambursare, de aceea Fondul Monetar International s-a vazut nevoit sa intervina pentru a ajuta state precum Ungaria, Romania, Letonia si Ucraina, care nu isi mai puteau finanta datoria externa.
Creditele denominate in valuta acordate atat gospodariilor, cat si companiilor reprezentau in Letonia 91% din total, iar in Estonia 86,5%, potrivit datelor Fitch ce prezentau situatia la sfarsitul lunii iunie.
In Ungaria imprumuturile acordate in alta moneda decat forinti reprezentau 63,9% din total. Polonia