Săptămâna aceasta sunt semne (şi promisiuni) că va fi gata bugetul - care arată ca un fel de sac rupt şi peticit în grabă, după ce mai toţi miniştrii şi şefii de servicii au tras cât au putut de el. "Buget de criză" i s-a spus. Sărăcia e întotdeauna mai greu de împărţit, dar acum se suprapune şi graba de a nu mai pierde banii luaţi cu împrumut de la FMI.
Se ştie că, astă-vară, la încheierea contractului cu Fondul Monetar Internaţional, Guvernul s-a angajat să respecte un program de investiţii şi cheltuieli, între care şi adoptarea bugetului la timp. Dar criza politică şi alegerile prezidenţiale au ţinut proiectul legii bugetului la sertar - pentru că, nu-i aşa?, mai importante sunt numele preşedintelui şi interesul partidului decât soarta a milioane de români care, ca de obicei, vor plăti masa şi distracţia.
O guvernare de dreapta!, au cerut atât preşedintele ţării, cât şi primul ministru imediat ce rezultatele alegerilor au confirmat că la Cotroceni nu s-a schimbat nimic. Dar invitaţiile lor adresate PNL au primit refuzuri categorice, liberalii având pretenţia ocupării funcţiei de şef al guvernului. Dar, ca şi anul trecut, cererea expresă şi nenegociabilă le-a fost respinsă, lăsând loc bănuielilor că, de fapt, intenţia reală a PNL este practicarea unei opoziţii constructive la vremuri de criză. Vorba cântecului, "fără griji şi fără bani".
Ceva pare să se întâmple în partidul lui Crin Antonescu, pentru că vicele său, Relu Fenechiu, a anunţat o coborâre a ştachetei: în loc de premier, liberalii s-ar mulţumi cu trei ministere, taman cele mai bogate: Finanţele, Dezvoltarea şi Infrastructura (Transporturile). Cu alte cuvinte, pâinea şi cuţitul. Dar scrisoarea deschisă pe care vicele liberal a promis să o trimită astăzi preşedintelui şi premierului lasă totuşi loc de negocieri: Fenechiu solicită o ofertă, care, în cazul în care va veni, p