Statul român a acceptat moştenirea Monicăi Lovinescu - locuinţa din Paris în care a stat cu soţul ei, Virgil Ierunca -, dar a întârziat cu plata taxei de succesiune. Statul român trebuia să achite dreptul de succesiune pentru casa Monicăi Lovinescu până în august 2009. Dacă mai doreşte să devină proprietar, trebuie să plătească şi penalităţi.
Au trecut doi ani de când statul a şters cu buretele dorinţa Monicăi Lovinescu de a le lăsa casa românilor.
Povestea moştenirii are mai multe capitole, fără nicio legătură între ele. A început cu o iniţiativă lăudabilă, care să cinstească memoria celor doi intelectuali, prin preluarea casei şi folosirea ei în beneficiul bursierilor români. Apoi a fost schimbat guvernul Tăriceanu cu guvernul Boc, moştenirea a fost dată uitării, demersurile au încetat, iar subiectul a fost îngropat.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) încă aşteaptă autorizaţia de la autorităţile franceze. Însă acestea, după cum spune unul dintre executorii testamentari, au acceptat de mult tranzacţia, iar Fiscul francez aşteaptă banii pe succesiune. Casa, o vilă mică, are nevoie de reabilitări.
Recuperarea unei istorii
Ministerul de Externe se lăuda că a ţinut legătura permanent cu Monica Lovinescu în ultimii ani ai vieţii sale, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Şi că, în urma acestor demersuri, Monica Lovinescu a decis să doneze statului român proprietatea imobiliară din Paris - casa şi terenul aferent -, situată în strada François Pinton nr. 8, Arondismentul 19.
La 21 decembrie 2006, ea a semnat chiar şi un testament, pentru a se asigura că vila din Paris va rămâne românilor. Timpul a trecut, iar actul de donaţie n-am mai fost perfectat.
Primul semn, după mai bine de un an
Târziu, la 12 martie 2008, Guvernul Tăriceanu a anunţat că MAE a fost autorizat să accepte