Schiorii sunt dispuşi să plătească 1.200 de euro pentru o oră de zbor, însă în acest sezon zăpada din munţi nu a fost bună pentru helischi.
România a rămas una dintre puţinele ţări din Europa unde schiorii fără temere, dar cu dare de mână, pot face helischi. Iau elicopterul din Braşov şi zboară spre pârtii neumblate din Munţii Făgăraş, Bucegi sau Iezer Păpuşa. „Vin doar schiori străini, în special nordici, dar şi nemţi sau elveţieni. România e ieftină şi se mai poate zbura. În Austria, Bulgaria, Elveţia şi Italia helischiul este interzis prin lege, pentru că au foarte multe parcuri naţionale", a explicat Iulian Cozma, ghid montan, organizator de astfel de escapade.
În această iarnă însă, doritorii de adrenalină nu au avut succes în munţii din România. Câţiva nordici şi elveţieni s-au interesat despre conţiile din munţii noştri, însă deocamdată aşteaptă ca vremea să fie favorabilă. „Iarna asta zăpada nu a fost bună pentru aşa ceva. Pentru helischi trebuie să fie foarte multă zăpada şi bine aşezată pentru că coborârile se fac pe pârtii neamenajate şi este pericol de declanşare a avaşanşelor. Iarna asta, deocamdataă, nu au fost condiţii pentru aşa ceva", a explicat Thomas Bross, şeful salvamontiştilor din Victoria. În plus, aproape toată iarna în Munţii Făgăraş a fost pericol de avalanşă din cauza vremii schimbătoare.
Afacerea depinde de vreme
Afacerea este o loterie, după cum spune Iulian Cozma. Practic, succesul ei depinde de...vreme. „Dacă este vânt puternic nu se poate zbura sau nu se poate ateriza. Sau poţi să ai surpriza ca în munţi zăpada să nu fie bună. Practic, cam 30% din întreg sezonul de schi se poate face helischi. De obicei, contractul cu turistul se încheie cam cu două săptămâni înainte de data de sosire, în funcţie de condiţiile meteo şi de zăpadă", a mai spus ghidul montan.
Distracţie scumpă şi periculoasă @N_P