Senatul şi Camera Deputaţilor au început ieri dezbaterile pe marginea bugetului, ce ar putea fi votat joi de plenul reunit. Premierul Emil Boc a cerut sprijinul aleşilor pentru adoptarea legii într-o formă apropiată de cea propusă de Guvern.
Cele două Camere ale Parlamentului s-au întrunit ieri şi au început dezbaterea generală asupra proiectului de buget propus de Executiv şi avizat de comisii.
Astăzi şi mâine, aleşii vor avea un program prelungit, discuţiile asupra celor peste 6.000 de amendamente urmând să aibă loc până la ora 22.00, a anunţat Dumitru Pardău (PDL), secretar al Camerei Deputaţilor.
Boc: „Nu vindem iluzii românilor"
Premierul Emil Boc a susţinut în faţa parlamentarilor proiectul iniţiat de Guvern şi a admis că bugetul este unul de criză, dar că 2010 nu va fi un an la fel de greu ca 2009.
Reprezentanţii Executivului le-au cerut parlamentarilor să voteze cât mai rapid proiectul de care depinde acordarea următoarelor tranşe din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).
„Bugetul a fost construit astfel încât să asigure că pensiile şi salariile pot fi plătite la valoarea care a fost stabilită. Nu suntem aici să vindem iluzii românilor", a declarat Boc.
El a dat asigurări că Guvernul va menţine cota unică de impozitare la nivelul de 16%, chiar dacă în 2010 Executivul va fi nevoit să ia „măsuri aspre". Social-democraţii şi liberalii au anunţat că nu vor vota proiectul de buget pe 2010, dar îşi vor susţine amendamentele.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a arătat că parlamentarii social-democraţi vor cere votul plenului atât pentru propunerea de creştere a punctului de pensie la 45%, respinsă în comisii, cât şi pentru „o eventuală reducere, mai modestă şi graduală, a contribuţiilor sociale".
„PNL a hotărât în consens să voteze împotriva legii bugetului de stat. De asemenea, am hotărât să s