Poliţiştii români „întâmpină“ virusul cu masca pe faţă şi mănuşile în mâini, iar omologii bulgari o „sfidează“ cu feţele neacoperite şi mâinile goale. La punctul de trecere a frontierei de la Vama Veche, gripa nouă este tratată diferit de autorităţi.
Cele peste 100.000 cazuri de gripă nouă înregistrate în Bulgaria nu au declanşat o serie de măsuri stricte la frontiera cu România.
Duminică, până la ora prânzului, peste 30 de autoturisme tranzitaseră punctul de trecere a frontierei către ţara vecină. Controlul la vamă este comun: poliţistul de frontieră român face semn şoferilor să tragă pe dreapta şi solicită documentele la control.
Cu masca pe faţă şi mănuşile chirurgicale pe mâini, omul legii verifică actele şi „scanează“ la ochi pasagerii, potenţiali purtători ai virusului nou. Atât cât se vede, desigur, prin geamurile lăsate ale maşinii. Lângă poliţistul protejat contra transmiterii virusului stă însă postat colegul bulgar, Ivan Dimitrov.
Spre deosebire de român, el nu poartă mască şi mănuşi, deşi îşi pune în pericol nu numai sănătatea sa, dar şi pe aceea a cetăţenilor cu care intră în contact.
E bătrân, nu-i pasă
Rupe un pic româneşte după ce ani în şir a făcut echipă cu poliţiştii români. „Unde e masca dumneavoastră? De ce nu aveţi mască?“, îl întrebăm. „De gripa porcină întreabă“, intervin colegii săi. „Aaa! Eu moşu’. Curând pensie. Dacă mor de gripă porcină...“, ridică din umeri, râde şi pleacă ca să iasă din raza aparatului de fotografiat.
Cum se procedează
Întrebăm ce se întâmplă în caz de suspiciuni şi aflăm că există un plan complicat care ţine mult de cooperarea bolnavului. Trebuie să stea în punct până vine un medic din Mangalia să-l consulte.
După consult este dus la spital, dacă este cazul. Este anunţată Poliţia ca să-l ia în evidenţă şi să declare că va sta la domiciliu, până se stabileşte dacă prob