Iubitorii filmelor 3D sunt sfătuiţi ca, înainte de a abuza cu mersul la cinematograf sau de a-şi achiziţiona televizoarele de ultimă generaţie a căror imagine este difuzată 3D, să meargă să consulte un oftalmolog. Sursa: Reuters
1 /.
În timp ce noua tehnologie digitală este considerată mult mai confortabilă de majoritatea consumatorilor, specialiştii avertizează că expunerea prelungită la vizionări în 3D s-ar putea solda, pe termen lung, cefalee (cu dureri de cap - n.r.).
“Mulţi oameni au probleme de vedere minore, cum ar fi un strabism uşor, care, în condiţii normale, nu afectează creierul în niciun fel”, este de părere oftalmologul Michael Rosenberg, de la Universitatea de Medicină din Chicago. În cazul vizionării unui film 3D, experienţele senzoriale prin care trec aceste persoane sunt cu totul inedite, deoarece creierul este supus unui efort mult mai mare decât un om care nu are niciun fel de problemă de vedere. “În cele din urmă, se ajunge la puternice dureri de cap”, adaugă specialistul, care explică procesul.
“În cazul unei vederi normale, fiecare ochi percepe lucrurile dintr-un unghi uşor diferit. Când imaginile sunt procesate la nivelul creierului, este creată o percepţie în profunzime. Iluziile generate de filmele tridimensionale solicită mai mult atât ochiul, cât şi creierul, astfel că, în cazul în care ochii au chiar şi cea mai mică problemă, creierul este supus unui efort mult prea mare pentru a recepţiona imaginile cât mai clar. Aceste neconcordanţe provoacă dureri de cap persistente în timp”, spune medicul oftalmolog.
Deosebit de precauţi trebuie să fie şi cei care au probleme cu vederea de la distanţă. Potrivit specialiştilor, aceştia nu pot vedea deloc în 3D. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul persoanelor cu strabism sau care au musculatura oculară slăbită ( au tendinţe de strabism).
@N