Nivelul apelor Dunării este în continuă creştere, astfel încât în câteva zile la Galaţi ar putea fi atinsă şi depăşită cota de atenţie de 560 de centimetri. Din cauza precipitaţiilor căzute în ultima perioadă şi a topirii zăpezii, cota fluviului măsura azi dimineaţă 495 de centimetri, în creştere cu 70 de centimetri faţă de 6 ianuarie.
Cota de atenţie, depăşită în şapte porturi
„Este o situaţie încordată datorită precipitaţiilor prognozate. A fost depăşită deja cota de atenţie în şapte porturi. Debitele fluviului la Galaţi au ajuns la 10.000-10.500 de metri cubi pe secundă faţă de 6000-7000 cât ar fi media normală pentru această perioadă", a declarat Florin Uzumtoma, directorul AFDJ Galaţi.
Cu toate acestea, navigaţia se desfăşoară în regim de siguranţă, semnalizarea pe Dunăre este foarte bună, iar temperatura apei este ridicată asftel încât nu se pot forma sloiuri de gheaţă.
„Am cerut navigatorilor să respecte semnalizarea pe Dunăre pentru că dacă depăşesc şenalul navigabil este pericol de eşuare a navelor", a mai spus Uzumtoma.
La Brăila, 57 de centimetri până la atenţie
Dunărea ameninţă cu inundaţii şi la Brăila unde fluviul mai are doar 57 de centimetri până când va atinge cota de atenţie. Hidrologii au estimat că în două zile apele fluviului vor măsura la Brăila 523 de cm.
Hidrologii nu au inclus deocamdată Galaţiul pe harta judeţelor care ar putea fi afectate de furia apelor.
Amintim că nivelul maxim istoric al Dunării a fost atins în aprilie 2006 când cota fluviului au depăşit nivelul înregistrat în urmă cu mai bine de o sută de ani.