Doi dascăli din Rovinari condamnaţi pentru că au luat mită de la elevi ţin în continuare cursuri. Ei susţin că dosarul le-a fost „fabricat“. Decizia instanţei nu e definitivă, iar condamnările sunt date cu suspendare. Statutul cadrelor didactice nu are prevederi clare prin care profesorii penali să fie „exmatriculaţi“.
Mircea Niţu, 53 de ani, profesor de discipline tehnice la Grupul Şcolar Industrial din Rovinari, a fost condamnat de către Tribunalul Gorj la o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare, iar Alin Rovenţa, 36 de ani, profesor de matematică, profesor la Grupul Şcolar din Bâlteni, la un an şi nouă luni, ambele sancţiuni fiind cu suspendarea executării pedepsei. Aceştia au fost acuzaţi de 13 elevi că şi-au mărit veniturile timp de doi ani din banii celor slabi la învăţătură, dornici să termine liceul.
30 de lei corijenţa, 100 de euro bacalaureatul
Potrivit plângerilor făcute de elevi, în cursul anilor şcolari 2006-2007 şi 2007-2008, cei doi profesori le-au cerut bani, ţigări, băuturi alcoolice, cartele telefonice sau motorină pentru a nu-i lăsa corijenţi. „Tariful" pentru promovarea unei corijenţe era de 30 de lei, iar cel pentru examenul de bacalaureat de 100 de euro (420 de lei).
Dosarele penale ale celor doi profesori nu i-au împiedicat pe aceştia să se prezinte joi, 7 ianuarie, la ore. Mircea Niţu a avut cursuri la şcoala din Rovinari până la 13.30. Profesorul susţine că dosarul său este fabricat şi că nu există probe pentru condamnarea sa:
„Au depus plângeri la poliţie 13 persoane care îşi pierduseră calitatea de elevi pentru că se aflau în clasa a XII-a şi anul şcolar se încheiase. Singurele probe din acest dosar constă doar în declaraţiile acestora, care au fost dictate de altcineva. Nu a fost organizat un flagrant. I-am lăsat corijenţi pe zece dintre ei. Nu am primit nicio decizie, dar voi face contestaţie".