Intre 80.000 si 150.000 – acestea sunt cifrele vehiculate de oficialii romani in privinta concedierilor din sectorul public in 2010. Daca Guvernul isi tine cuvantul, disponibilizarile masive vor arunca in aer rata somajului, prognozata in jurul pragului de 10% pe parcursul acestui an. In aceste conditii, pe o piata a fortei de munca saraca in oferte de angajare, isi vor putea gasi bugetarii concediati un alt loc de munca?
Pentru cei aproape 150.000 de concediati, o zecime din totalul de 1,4 milioane de bugetari, mediul privat devine singura speranta pentru asigurarea unui castig lunar. Insa anul turbulent 2009, care a secat profiturile si a micsorat cifrele de afaceri, a determinat companiile sa adopte un buget auster pentru anul in curs, din care lipseste planul de creare a unor noi locuri de munca.
„Din experienta anului trecut, putem prevedea ca angajatorii din mediul privat se vor orienta, la nivel de piata, catre persoane cu experienta pe domeniul IT, vanzari, client service, FMCG, farma. Intucat din mediul bugetar vor fi putini cei care se pot reprofila si performa in domeniile mentionate, estimez ca sansele de absorbtie a bugetarilor disponibilizati nu vor fi mai mari de 25%”, sustine Mirela Marinescu, recruitment director pentru Grupul APT.
Pe langa deficitul de oferte de pe piata, bugetarii in cautarea unui job vor mai avea de infruntat si concurenta pentru posturile din mediul privat, unde angajarile se bazeaza pe experienta in domeniu, adaptare la cultura organizationala a companiei si disponibilitatea pentru a munci peste program, calitati neesentiale pentru sectorul public, potrivit recruiterilor.
Pana in acest an, angajatii la Stat au trait fara frica de concedieri, chiar daca nu aveau un nivel de performanta optim. Aveau siguranta unui loc de munca, unde programul era deseori mai putin incarcat decat cel al angajatilor din me