Consiliul Concurentei doreste eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele pentru persoane fizice, atat pentru cele de consum, cat la cele cele ipotecare.
"Logica economica arata ca pentru creditele cu dobanda variabila nu este nevoie de un comision de rambursare. Ne vom adresa Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), aceasta fiind institutia care va realiza transpunerea Directivei Europene in legislatia nationala", a declarat Bogdan Chiritoiu la sfarsitul saptamanii trecute.
Potrivit Directivei 48 a Comisiei Europene, comisionul de rambursare anticipata pentru creditele de consum ce au o valoare intre 200 de euro si 75.000 de euro trebuie sa fie limitat la cel mult 1%, incepand din luna iunie a acestui an. Astfel, transpunerea Directivei trebuie realizata de catre autoritatile din Romania pana in luna mai a acestui an, pentru ca ea sa intre in vigoare din iunie.
Presedintele Consiliului Concurentei sustine ca prevederile Directivei europene ar trebui extinse la toate tipurile de credite.
Pe de alta parte, bancherii sustin ca Directiva europeana cere doar limitarea comisionului de rambursare anticipata si nu considera ca este necesara eliminarea lui. In anul 2008, veniturile bancilor din comisioane au reprezentat 60% din veniturile inregistrate din dobanzi.
"Se vorbeste foarte mult in ultima perioada despre eliminarea comisionului de rambursare anticipata, desi directiva europeana spune ca el trebuie doar limitat. Haideti sa nu facem mai mult decat spun directivele europene", declara in octombrie Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor
Comisionul de rambursare anticipata ajunge chiar si la 5% in cazul unei banci din Top 3 daca suma imprumutata este restituita in mai putin de 4 ani de la contractarea creditului. La o alta banca din Top 3, comisionul de rambursare anticipat