După ce au organizat în toamna anului trecut un concurs de proiecte pentru restaurarea acestei clădiri, Ordinul Arhitecţilor din România în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Centrul de proiecte cultural ArCub au decis câştigătorul. Startul lucrărilor se va da în luna martie a acestui an, cu termen de finalizare în 2011.
Hanul nu doar că va fi restaurant, ci i se va construi, alăturat, şi un nou edificiu pentru o sală de spectacole, pentru care va plăti separat primăria Capitalei. Imobilul reabilitat va găzdui noul sediu ArCub, spaţii comerciale şi un centru cultural. Urmatorul pas este ca ArCuB să semneze un contract cu câştigătorii concursului pentru continuarea proiectului. „Trebuie să semnăm un contract cu câştigătorii concursului. Între timp vom pregati şi licitatiile pentru alegerea constructorului si a firmei care va consolida hanul, a spus unul dintre coordonatorii de proiecte ArCub, Alina Teodorescu.
Totalul investiţiei de reabilitare ajunge la 2, 5 milioane de euro provenite din fonduri europene. Ministerul Culturii a obţinut această finanţare pentru restaurarea clădirii prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European.
Loc de „petrecere” pentru boschetari
Hanul Gabroveni, ridicat în centrul istoric, pe strada Lipscani, în jurul anului 1800, a fost prima clădire care a adus în peisajul urban pentru prima dată elementul de „pasaj”. Către mijlocul secolului IX, clădirea se afla într-unul dintre momentele sale maxime de prosperitate şi faimă negustorească. Din 1968, de când hanul a început să se degradeze, au avut loc mai multe tentative de restaurare dar niciuna nu s-a concretizat, motiv pentru care azi a ajuns un refugiu pentru boschetari şi animale fără adăpost.
Bucureştenii care trec zilnic prin faţa imobilului sunt destul de sceptici cu privire la renovarea celebrului han: „Eu nu prea cred că o să ridic