» Anul 2009 a fost, pentru dascalii constanteni, unul marcat de evenimente triste.
» Tabloul educatiei constantene a fost inviorat doar de rezultatele exceptionale obtinute de elevi la olimpiade si concursuri (inter)nationale.
Pentru dascalii constanteni, 2009 a fost un an cu sperante spulberate de criza economica, de harababura si schimbarile din sfera politicului si de instabilitatea locurilor de munca. Vrand-nevrand, angajatii din invatamantul local s-au aliniat deciziilor neinspirate ale ministerului de resort si ale Executivului. Profesorii au asteptat cu sufletul la gura sa se schimbe ceva in bine, insa in curtea educatiei s-au adunat si mai multe "bube".
De la agonie...
Mare parte a personalului didactic navetist a inceput anul 2009 platindu-si din propriul buzunar drumul pana la scoala. In Constanta, sute de dascali dau si acum jumatate din salariu pe transport, iar zeci de primarii sunt restante la acordarea decontului. Apoi, decizia Guvernului de a reduce cheltuielile de personal a dus, in special in municipiu, la comasarea unitatilor de invatamant. Astfel, in ultimele doua saptamani ale vacantei de vara, sute de elevi au fost nevoiti sa isi caute loc in alte scoli, iar restructurarea retelei scolare a afectat si normele dascalilor. Tot in vara, profesorii au participat la examenul de bacalaureat, cu toate ca le-a fost teama ca nu vor fi platiti.
In 2009, unitatile de invatamant constantene au primit bani cu pipeta pentru continuarea investitiilor. Asa se face ca elevi si cadre didactice din zeci de scoli au gasit in curti, la debutul anului scolar 2008-2009, adevarate santiere in lucru. La acestea s-au adaugat scoli fara apa, wc-uri insalubre sau acoperisuri pe jumatate imbracate in tigle.
Promisiunile din campaniile electorale s-au dovedit a fi vorbe goale, iar educatia constanteana s-a mutat iar in strada, dar