Anul 2009 a fost cel mai tensionat pentru Justiţie, un an marcat de lipsa acută a banilor, ceea ce a dus la o grevă fără precedent a magistraţilor şi a personalului auxiliar, care a ţinut trei săptămâni, deşi nu avea bază legală. Tot în 2009 s-au înregistrat două conflicte juridice de natură constituţională între autoritatea judecătorească şi celelalte puteri ale statului. În 2010, dincolo de încercarea de ridicare a monitorizării Comisiei Europene impuse Justiţiei, CSM are misiunea principală de a organiza alegerea noilor membri ai Consiliului, întrucât mandatele actualilor expiră în luna decembrie.
Anul 2009 a fost cel mai tensionat pentru Justiţie, un an marcat de lipsa acută a banilor, ceea ce a dus la o grevă fără precedent a magistraţilor şi a personalului auxiliar, care a ţinut trei săptămâni, deşi nu avea bază legală.
Tot în 2009 s-au înregistrat două conflicte juridice de natură constituţională între autoritatea judecătorească şi celelalte puteri ale statului.
În mai 2009, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict de natură constituţională între Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Legislativ şi Executiv, în cazul sesizării preşedintelui Traian Băsescu referitoare la depăşirea atribuţiilor de către puterea judecătorească în privinţa sporurilor salariale pentru magistraţi şi personalul asimilat.
Curtea Constitutionala nu a dat câştig de cauză magistraţilor Înaltei Curţi, arătând că aceştia şi-au depăşit atribuţiile atunci când au decis acordarea de sporuri către magistraţi, în baza unor legi incoerente.
Apoi, în iunie, Curtea Constituţională a respins chiar solicitarea preşedintelui CSM de a constata existenţa unui conflict între Consiliul Superior al Magistraturii şi Guvern. În sesizare, CSM acuza Executivul că nu ţine cont de autoritatea judecătorească.
Mai trebuie menţionat că şeful statului a refuzat r