Cu o rata a somajului de 7,8 la suta, in ultima luna din 2009, si estimata la 7,3 la suta, in bugetul pentru 2010, este clar ca va fi din ce in ce mai dificil sa gasim un loc de munca.
Insa, pe langa faptul ca multe companii nu doresc sa angajeze personal in aceasta perioada, o piedica in calea obtinerii unui job este reprezentata si de greselile pe care le facem in momentul cand ne prezentam la interviurile pentru angajare.
Multi dintre noi avem impresia ca exista o "lista" de lucruri pe care trebuie sa le facem sau sa le spunem la interviu pentru a ne spori sansele. Insa, adesea, "retetele" nu functioneaza, spun specialistii in resurse umane.
De exemplu, multi ne pregatim de acasa niste raspunsuri pentru intrebarile care sunt, de obicei, puse in cadrul unui astfel de interviu si asteptam, cuminti, pana la sfarsit, ca sa punem intrebari suplimentare de spre pozitia respectiva.
Specialistii din HR, citati Yahoo Jobs, sunt de parere ca un interviu trebuie sa fie un dialog, nu un interogatoriu. Trebuie sa va ganditi la propria persoana ca la un produs pe care vreti sa-l vindeti. Or, pentru a vinde orice, nu puteti sa fiti pasiv, ci trebuie sa prezentati "produsul" cat mai bine. Dupa ce raspundeti la o intrebare pusa de intervievator, puteti sa adresati, la randul vostru, o intrebare legata de job.
O alta greseala majora este sa incercati sa pareti o persoana perfecta. De cele mai multe ori, suntem sfatuiti sa mintim cand suntem intrebati de cel care face recrutarea care este cel mai mare defect (o intrebare standard in timpul interviurilor pentru angajare), gasind un defect "bun", de genul "sunt prea dedicat muncii".
Orice recrutator poate sa recunoasca astfel de "minciunele" si se va gandi de doua ori daca meritati sau nu job-ul respectiv, preferand sa angajeze pe cineva care raspunde onest la int