Dezbătut pe parcursul anului 2009, modificat şi iar discutat, Codul de Bune Practici stârneşte din nou controverse. Patronatele din industria alimentară au solicitat ministrului agriculturii amânarea aplicării Legii Codului de Bune Practici pentru modificarea acesteia, în urma unor discuţii cu reprezentanţii supermarketurilor, sesizând neclarităţi, în special în privinţa termenelor de plată, a spus preşedintele Romalimenta, Sorin Minea. „Acea parte finală a legii, cea cu termene de plată, poate să creeze o distorsiune de piaţă foarte periculoasă. În cazul în care construim o lege stufoasă, este greu de aplicat. Interesul meu este ca legea să fie scurtă, clară, uşor de aplicat şi să aducă un avantaj şi consumatorului final, care trebuie să cumpere“, a explicat Minea. Potrivit acestuia, patronatele au solicitat ministrului agriculturii să aibă o serie de întâlniri cu reprezentanţii supermarketurilor şi să elaboreze o variantă a legii în conformitate cu solicitările ambelor părţi. „Dacă va intra în vigoare în câteva zile, legea va duce ori la creşterea preţurilor, ori la imposibilitatea aplicării acesteia“, a adăugat Minea. Legea comerţului cu produse alimentare - Codul de Bune Practici - a fost aprobată pe 16 septembrie. Prin acesta se elimină taxa de deschidere de magazin, care varia între 1.000 şi 15.000 de euro. De asemenea, a fost eliminată şi taxa de remodelare, taxă fixă, care se solicită pentru modernizarea magazinelor existente, care varia între 1.000 şi 5.000 de euro. Serviciul de vânzare garantată, care reprezintă un procent din cifra de afaceri şi se solicită pentru garantarea vânzării produselor în reţeaua respectivă, este, de asemenea, eliminat. Acesta putea reprezenta 0,5-0,75% din cifra de afaceri lunară. În plus, este scos serviciul de gestionare a gamei, care putea fi de până la 2% din cifra de afaceri lunară. Taxa de listare furnizor - magazin, care p