Privatizarea n-a adus în 2009 nici un ban la bugetul statului, după ce în anii anteriori vânzarea de către stat a companiilor din portofoliu a adus venituri consistente. Instituţiile care se ocupă cu privatizarea, AVAS şi OPSPI, au bifat 2009 drept un an fără realizări.
Incertitudinile privind soarta Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi comasarea sectorului energetic în două companii gigant care să integreze toţi producătorii vor bloca privatizarea şi mai departe în 2010.
Statul nu mai are companii atractive pentru a le oferi investitorilor, consideră analiştii. "În primul rând, ce să mai privatizeze? Singurele care au mai rămas sunt hidrocentralele şi Romgaz. Dar nu ştiu dacă va îndrăzni cineva să privatizeze hidrocentralele, care sunt monopol natural. Cei care vor face asta sunt trădători de neam şi ţară. Cu AVAS se poate face orice acum, deoarece nu mai este aşa important", consideră analistul economic Ilie Şerbănescu.
VIDEANU VREA AVAS
Surse guvernamentale au declarat miercurea trecută pentru Jurnalul Naţional că Guvernul intenţionează să desfiinţeze AVAS, iar atribuţiile sale să fie preluate de Ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu. Situaţia a fost discutată în şedinţa Executivului de miercuri, însă nu s-a luat nici o soluţie din cauza problemelor ivite. Astfel, una dintre soluţii este comasarea cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) sau înfiinţarea unui departament separat. Însă OPSPI nu are atribuţii de monitorizare postprivatizare a respectării contractelor. În acelaşi timp, ar fi nevoie de modificarea legii de funcţionare a ministerului Economiei pentru a include şi recuperarea creanţelor. Transferul AVAS la MEC va însemna şi disponibilizarea a numeroşi angajaţi ai instituţiei, dar şi plata celor care vor fi menţinuţi de la bugetul statului. Până