Aproximativ 50.000 de studenti romani studiaza in prezent in strainatate. Desi nu exista date cu privire la numarul celor care se intorc sa lucreze in Romania dupa absolvire, foarte putini din cei care pleaca mai revin acasa.
"Decat sa ma transform dintr-un cercetator care ar putea avea succes in America intr-un cercetator frustrat si deziluzionat in Romania, prefer sa raman acolo. Sunt foarte pasionata de ceea ce fac si nu cred ca sunt suficiente resurse alocate pentru cercetare in Romania", spune Corina Tarnita, 27 de ani, cercetator in matematica in cadrul Universitatii Harvard din SUA, prezenta la un eveniment organizat de Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS).
Ea a absolvit Facultatea de matematica in cadrul aceleiasi universitati si, dupa ce a facut si doctoratul timp de trei ani in matematica aplicata in biologie, a devenit cercetator.
De aceeasi parere este si Theodor Brasoveanu, 26 de ani, doctorand la Princeton University, care crede ca salariul reprezinta unul dintre ultimele motive care l-ar impiedica sa se intoarca in tara.
"Nu putem sa venim aici si sa ne abandonam profesia, pentru ca nu avem conditii pentru cercetare. In ultimii ani nu am vazut prea mult incurajate educatia si cercetarea, iar noi avem speranta ca munca noastra sa fie apreciata, sa nu fie in van", spune Brasoveanu. Dupa ce va termina doctoratul in fizica teoretica, si-ar dori sa lucreze ca profesor in sistemul universitar sau sa lucreze ca cercetator in institute de cercetare.
"Mi-ar placea sa pot veni si in Romania pentru colaborari, dar nu pe termen scurt si mediu. Ma astept ca, dupa absolvire, sa am un salariu de ordinul catorva zeci de mii de dolari pe an, ca profesor in SUA, dar pentru a ajunge la acest nivel trebuie sa trec niste etape", mai spune Brasoveanu.
Totusi, Andrei Ilie, 25 de ani, doctorand la Oxford University, spune ca