Judecătorul Costel Drăguţ, preşedintele Curţii de Apel Craiova, se numără printre favoriţii la conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă îşi va depune candidatura, spun surse oficiale din CSM.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) îşi aleg astăzi preşedintele şi vicepreşedintele. Mandatul preşedintelui CSM, judecătorul Virgil Andreieş, şi cel al vicepreşedintelui, procurorul Bogdan Licu se încheie marţi. În acest an, candidaţii cu cele mai mari şanse de a fi aleşi în funcţia de preşedinte CSM sunt Ana Lăbuş, Gheorghe Groza şi Costel Drăguţ, iar pentru cea de vicepreşedinte poate fi oricare dintre cei cinci procurori care deja au mai deţinut această funcţie.
Judecătoarele Ana Lăbuş şi Florica Bejinaru, precum şi procurorul Liviu Dăscălescu şi-au depus, până la această oră candidaturile pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Superior.
Cei care vor candida pentru şefia CSM trebuie să pregăteasca un proiect managerial pentru a-şi convinge colegii cu privire la viziunea pe care o au în legătură cu gestionarea competenţelor Consiliului şi rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar şi proiectele aflate în derulare în acest moment, printre care implementarea noilor coduri şi aşezarea competenţelor instanţelor prin aceste acte normative.
Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.
Consiliul celor 14
Preşedintele şi vicepreşedintele CSM sunt aleşi dintre cei 14 membri ai Consiliului, aleşi la rândul lor în adunările generale ale magistraţilor. Dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror, şi invers.
În 2009, plenul CSM a reuşit, după doi ani şi jumătate, s