Impunerea unei taxe suplimentare pe proprietăţile imobiliare nu va afecta micii proprietari, dacă Executivul va lua în calcul un plafon minim de câteva sute de mii de euro. În caz contrar, efectele negative vor fi resimţite mai ales de micii contribuabili, care se chinuie să îşi achite ratele pentru locuinţă.
În România există o tradiţie a proprietăţii, în sensul că cea mai mare parte a contribuabililor au preferat să se îndatoreze la bănci pentru a-şi cumpăra o locuinţă, decât să fie chiriaşi. În acest context, fiecare contribuabil deţine o mică avere, de câteva zeci de mii de euro, după cum a explicat pentru evz.ro analistul imobiliar Radu Zilişteanu. Dacă Executivul nu va impune un plafon ridicat pentru plata taxei pe avere, atunci micii contribuabilii vor fi împovăraţi de plata acesteia. Mai mult decât atât, mulţi români au devenit şomeri şi restanţieri la bănci.
În schimb, dacă plafonul va fi de câteva mii de euro, atunci cei care vor trebui să plătească această taxă vor fi persoanele care deţin mai multe proprietăţi, nu şi micii contribuabili persoane fizice. Însă, şi aici intervine o problemă.
“Sunt destui români care au o avere imobiliară destul de însemnată, dar ei înşişi au probleme financiare. De exemplu, cei care au moştenit nişte proprietăţi imobiliare vor fi afectaţi”, consideră Radu Zilişteanu.
Realitatea de pe hârtie
În plus, baza de calcul al acestei taxe ar trebui analizată. În prezent, impozitele pe proprietăţile imobiliare se plătesc în funcţie de valoarea evaluată a acestora. Însă, valoarea lor de piaţă a scăzut, în medie, chiar şi cu 50%. În acest context, birul va fi calculat, ţinându-se cont de o valoare mult mai mare a proprietăţii decât cea reală.
Astfel, o parte dintre proprietari, speriaţi de ideea de a mai plăti încă o taxă, şi-ar putea vinde bunurile, ceea ce ar p