Talal Hamad Al-Essa a venit în România în 1983, unde a studiat medicina. Deşi a visat la propriul cabinet, a deschis un restaurant cu specific sirian. Talal, cum îi spun prietenii, s-a născut în oraşul sirian Homs. În 1983 s-a înscris pentru a deveni student, iar dintre cele trei facultăţi la care s-a înscris, una în România, una în Franţa şi alta în fosta Iugoslavie, primul răspuns l-a primit din ţara noastră.
În ciuda distanţei, n-a stat pe gânduri. „Am fost invitat la Ambasada României la Damasc, am îndeplinit formalităţile şi am venit la studii în România. Am urmat facultatea de Medicină, timp de 5 ani, a urmat şi o perioadă pregătitoare, iar în 1990 am abolvit. Eram medic stomatolog“, povesteşte sirianul.
În 1990, Talal s-a întors în Siria, iar apoi, în 1992, a revenit în România. Cariera de medic stomatolog nu a fost însă, cea pe care avea s-o urmeze. În 1992, când a vrut să-şi deschidă un cabinet, nu a putut, pentru că nu avea cetăţenia română.
„Măritat“ în Bacău
În 1998, a devenit cetăţean român, dar nu şi-a putut pune în aplicare planul de a deschide o afacere pentru că trecuseră mai mult de cinci ani de când profesase ultima oară. În schimb, pe plan personal, lucrurile au luat o turnură fericită. „M-am «măritat» în Bacău, unde mi-am cunoscut soţia, iar acum am doi copii“, mai spune Talal.
Viaţa personală a fost completată, mai târziu, de dezvoltarea propriei afaceri. În prezent, Talal Hamad Al-Essa este om de afaceri, cu firme în domenii importante, precum construcţiile, tipografie şi alimentaţie publică. Una dintre pasiunile sale este bucătăria, aşa că sirianul „adoptat“ de Bacău s-a gândit să împartă cu localnicii câteva dintre secretele bucătăriei siriene şi arabe.
A dat medicina pentru afaceri cu restaurante
Aşa a apărut, în urmă cu un an, restaurantul cu specific sirian din ce