Cu două firme în faliment, Ioan Mărieş este unul dintre puţinii antreprenori care vorbeşte deschis despre erorile personale care au dus la îngroparea unui business de 1,5 milioane de euro. De la afaceri ce depăşeau un milion de euro pe an, Mărieş a ajuns să-şi păzească proprietatea şi să se judece în instanţă cu statul şi clienţii.
Mara Group şi Mara Construcţii sunt firmele lui Ioan Mărieş aflate în faliment de la sfârşitul anul 2008. Datoriile pe care companiile le-au acumulat depăşesc un milion de euro.
Lucrările pe care le-a executat pentru diverse instituţii ale statului i-au propulsat afacerea. Dar tot ele au fost cele care i-au grăbit falimentul. „Am lucrat prea mult cu statul", recunoaşte Ioan Mărieş.
Lucrările nu i-au fost niciodată plătite la timp, astfel că a fost nevoit să întârzie la rândul său plata impozitelor şi a facturilor emise de partenerii de afaceri. Inginerul constructor Ioan Mărieş a intrat în afaceri în 1991 când a înfiinţat societatea Mara Tranding. Iniţial firma presta servicii de proiectarea a construcţiilor civile, industriale şi agricole. Treptat a prins curaj şi a intrat şi pe terenul execuţiei lucrărilor cu Mara Group (care în 2001 a absorbit Mara Trading) şi Mara Construcţii, înfiinţată în 2003.
Pe o piaţă a construcţiilor în formare, afacerea Mara a crescut ca Făt-Frumos. Asta datorită lucrărilor pe care, în cea mai mare parte, le-a obţinut de la stat.
Societăţile lui Mărieş au realizat canalizarea localităţii Codlea, au construit hotelul Aviatorilor din Poiana Braşov, sediul CEC din Victoria şi sediul Poştei din Rupea. Sunt doar câteva din construcţiile cu care se poate lăuda.
Parteneriatul aproape exclusiv cu statul nu este singura greşeală de management pe care a făcut-o Ioan Mărieş. Au fost şi achiziţiile făcute în grabă şi fără un plan de afaceri solid.
La începutul anilor 2000 Mara Group