Zona montană Rânca a devenit principala atracţie a iubitorilor sporturilor de iarnă din Oltenia. Weekendul trecut, turiştii au stat minute bune la coadă, la teleschi, pentru a putea testa calitatea pârtiei principale.
Pârtiile de la Rânca au fost neîncăpătoare pentru turiştii veniţi din întreaga ţară pentru câteva ore de schi sau pentru a merge la săniuş. Cei care s-au organizat din timp au urcat la Rânca încă de vineri după-amiază şi au coborât abia duminică, profitând de zăpadă. Dacă de sărbători zăpada a fost înlocuită cu pete de iarbă sau pene de curent, la sfârşitul săptămânii trecute, pârtiile de sub Vârful Păpuşa au fost singurele din ţară unde s-a putut schia în condiţii optime, după cum a precizat şeful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu. Sâmbătă, a fost înregistrat cel mai mare număr de turişti pe pârtii, aproximativ o mie de persoane fiind monitorizate în zonele unde zăpada depăşea 30 de centimetri.
Cozi de o sută de metri la teleschi
Afluxul de vizitatori i-a bucurat pe proprietarii de pensiuni şi restaurante de la Rânca, însă din cauza numărului mare de iubitori ai sporturilor de iarnă s-au format cozi la teleschi, pentru a se putea urca în vârf.
„Am avut câteva zile pline şi nu ne aşteptam să vedem cozi la teleschi de peste 100 de metri. Şcolile de schi au fost suprasolicitate. Toţi monitorii de schi erau pe pârtii. A fost singura zonă montană din România unde s-a putut schia în condiţii foarte bune şi unde nu a fost folosită zăpadă artificială. Lumea a fost foarte mulţumită. Dacă pe la prânz aveam 700-800 de persoane pe pârtii, după-amiază numărul acestora depăşea o mie. După sărbători, preţurile au mai scăzut. Cazarea este de la 30 de lei pe noapte şi până la o sută de lei, în funcţie de condiţii. Preţul la cartela de teleschi este între doi şi trei lei, în funcţie de numărul de urcări. Am avut şi trei-patru zone un