Cristina Iova, 45 de ani, director general in cadrul AMPOSDRU, autoritatea de management care gestioneaza fondurile europene pentru resurse umane, are poate una dintre cele mai grele misiuni pe care le poate avea un functionar public roman: coordoneaza un buget de 4,2 miliarde de euro, fondurile europene pentru resurse umane pe care le are la dispozitie Romania pana in 2013.
Fondurile europene pentru HR sunt considerate a fi "gura de oxigen" de care au nevoie companiile pentru a traversa perioada de declin economic si pentru a reincepe angajarile. Din 260 mil. euro, cat a avut Romania la dispozitie pentru anul 2007, doar 70 mil. euro au intrat efectiv in buzunarele beneficiarilor. Cum se explica rata scazuta de absorbtie?
Beneficiarii proiectelor finantate din fonduri europene nu citesc si nu inteleg foarte bine legislatia, si de aceea sunt adesea nemultumiti de birocratie si de perioada de timp care trebuie sa treaca pana primesc efectiv banii, a declarat intr-un interviu acordat ZF Cristina Iova, director general al autoritatii de management care gestioneaza fondurile europene pentru resurse umane.
"Cred ca romanului ii lipseste in primul rand rabdarea. Fondurile europene sunt fonduri care sunt guvernate de niste reguli financiare foarte stricte, care sunt stabilite in regulamentele comunitare", spune ea.
In cazul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), alocarea financiara se poate face in perioada 2007- 2013, insa etapele in care banii pot fi cheltuiti sunt diferite, pentru ca un beneficiar care a primit aprobare pentru un proiect in 2007 poate chelui banii pana in 2010.
"Practic, noi nu am tras inca linie cu Comisia Europeana nici macar pentru finantarile din 2007, iar in aceeasi situatie se afla si cele 12 state care s-au integrat in Uniunea Europeana in cele doua valuri succesive", mai spune