Bugetul votat de Parlament se vede intr-un fel la Bucuresti si in alt fel in orasele mai mici, dar care, mai sarace fiind, vor fi afectate poate mai greu. Vasile Sava, primarul orasului Tandarei (oras cu 10.000 de locuitori) si Dan Popescu, directorul Colegiului National Stefan cel Mare din Suceava, prevad un an 2010 foarte sumbru.
Vasile Sava, primarul din Tandarei, admite ca nu stie foarte clar ce bani va primi anul acesta, nici pentru functionarea administratiei si nici cea a scolilor, de exemplu. Insa el sustine ca bugetul pentru 2010, coroborat cu legea care restrange cheltuielile in administratie va afecta "dramatic" situatia orasului, in conditiile in care la primarie exista "omul si postul".
"Daca lipseste un om intr-o zi, pentru mine este un dezastru. Iar daca ma raportez la 2009, noi trebuie sa dam afara 17 persoane in 2010 din cadrul primariei, din totalul de 48 de persoane", spune Vasile Sava, care este si vicepresedinte al Asociatiei Oraselor din Romania.
"Legea ma obliga ca, la o populatie de 10.000 de locuitori, sa nu am decat 35 de angajati. Dar nimeni nu se uita ca, de pilda, la oficiul starii civile (unde intra si evidenta populatiei) am o singura persoana, in conditiile in care Tandareiul deserveste si localitatile din imprejurimi, in total 38.000 de persoane, - in randul carora intra si o importanta comunitate de romi. Situatia este foarte dura si ma intreb de unde poate sti Guvernul, de acolo de la Bucuresti, cu ce ne confruntam noi?", afirma primarul.
"Eu nu pot arunca oamenii in strada. Totul s-a facut dictatorial, fara niciun audit al resurselor", adauga el.
In ceea ce priveste investitiile - cea mai importanta fiind extinderea alimentarii cu apa, proiect care costa 1,2 milioane de euro -, acestea vor continua pentru ca "am stiut sa ne gestionam", dar mai ales ca lucrarea face parte dintr-un proiect finantat de Un