Corpurile delicte cu care au fost săvârşite crimele din Bacău sunt păstrate la Parchetul de pe lângă Tribunal. Cuţite, topoare, cabluri de telefon şi chiar utilaje agricole folosite de criminali pentru a curma vieţi sunt păstrate timp de zece ani, după care sunt distruse.
O persoană mânată de ură sau răzbunare poate transforma un cuţit, un topor, o bâtă, o sapă sau chiar o banală scândură ruptă dintr-un gard într-o armă mortală. Camera Corpurilor Delicte de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău este plină cu astfel de obiecte, care au curmat viaţa a sute de oameni.
„Acestea se păstrează până când autorii sunt trimişi în judecată. Odată cu dosarul sunt trimise la instanţă şi probele“, explică Felix Bănilă, procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău.
Crimă dovedită cu urmele de pe cearşaf
În cazul în care într-un dosar se dă soluţia de neînceperea urmăririi penale, probele din dosarul repectiv revin la Parchet. Aşa s-a întâmplat în cazul fostului boxer care, în 2009, şi-a ucis fetiţa cu mai multe lovituri de cuţit.
Pentru că instanţa a concluzionat că acesta nu avea discernământ în momentul comiterii crimei, Alexandru Gavrilă a fost internat la spitalul de nebuni Grajduri, din Iaşi. „Cutia în care se află probele va fi păstrată la noi“, spune procurorul Bănilă.
Un cuţit, un exudat faringian cu sânge de la victimă, o parte din cearşaful impregnat cu sânge stau mărturie a teribilului asasinat: o cutie micuţă, cu un număr de ordine pe ea. Tot în Camera Corpurilor Delicte a ajuns şi bâta de doi metri pe care un localnic din Oituz a folosit-o în agresarea unui jandarm în noaptea de Revelion. Procurorii încearcă să desluşească iţele acestui caz şi să-l trimită pe autor în faţa instanţei.
Cablul care aduce moartea
„Întotdeauna, de la locul faptei se ridică şi alte probe biologice