Am tot scris despre noua identitate a generaţiei numerice. Şi despre cum ar trebui să ne obişnuim cu nişte idei simple: cum ar fi că adolescenţii de acum, născuţi cu internet în casă, au alt mod de a privi lumea şi, mai ales, propria intimitate. Ultima “mare” ştire este prezenţa fetei lui Mircea Geoană pe facebook cu poze în costum de baie. Şi?
Nu mai poţi judeca astfel de fotografii de pe facebook ca manifestări de exhibiţionism. Asta e lumea oricărui adolescent acum. Ştirea are savoarea ei tabloidală incontestabilă. Dar există pericolul de a judeca aiurea un adolescent care se comportă absolut normal. Aşa că scriu textul ăsta mai mult ca un avertisment.
Am face bine să ne obişnuim cu ideea că toată generaţia crescută online are astfel de reflexe. Şi că e de-a dreptul aiuristic să trecem prin grile etice astfel de nimicuri. Am mai scris despre acest gen de nouă identitate numerică – asta va fi probabil şi principalul motiv de conflict între generaţii în următoarea perioadă scurtă de timp. E intimitatea o valoare absolută cum am fost obişnuiţi să credem?Îi mulţumesc pe această cale Anei-Maria Geoană că a redeschis discuţia.
Comentariile cititorilor la ştirea dată de realitatea.net, unde am dat deja trimitere, sînt, în majoritate, de o ipocrizie înfiorătoare. Apoi, mai sînt cîţiva de bun-simţ în rit vechi (heh), care îndeamnă la respectarea intimităţii familiei. Eu cred că ar trebui să ne gîndim la următoarele. Citez din mine, scuze.
Ca niște moșuleți, ne agităm înnebuniți cum se revoltau pudibonzii împotriva revoluției sexuale de acum 40 de ani. Nu cumva suntem în situația asta imposibilă, în care să nu mai înțelegem ce înseamnă să te fi născut „digital“, să crești pe hi5, să socializezi pe facebook, să‑ți cauți job pe net sau să ai prima partidă de sex virtual la 10 ani pe un site mai „liber“?
Cetățeanul digital are o biografie bine în