Ultimele zile din 2009 si primele din 2010 au debutat in forta in ceea ce priveste stirile din zona luptei anticoruptie: miliardarul Costel Casuneanu este anchetat pentru trafic de influenta in acelasi dosar cu senatorul Catalin Voicu si judecatorul Florin Costiniu, Radu Mazare este cercetat de DNA intr-o noua cauza, pentru un contract de peste 800 de mii de euro incheiat de Primaria Constanta cu o televiziune privata, iar fugarul Omar Hayssam, prins in Siria, va fi adus in tara sa faca puscarie. Avand in vedere ca suntem abia in 11 ianuarie, am putea crede ca pana la sfarsitul anului se va stabili un record european de dosare rezolvate. La fel, am putea crede ca al doilea mandat al presedintelui Basescu va fi cu adevarat remarcabil in domeniul justitiei.
Insa nu putem sa nu ne intrebam daca de data aceasta vom vedea totusi si condamnari, iar unii dintre cei acuzati vor ajunge chiar la inchisoare. Caci acesta este lucrul care lipseste cu desavarsire din lupta anticoruptie. Avem dezvaluiri interesante despre infractionalitatea la nivel inalt – am aflat cum poate fi mituit un judecator de la Curtea Suprema, cum directioneaza primarii banii publici catre firmele prietenilor etc. –, dar aproape niciodata nu avem vinovati confirmati ca atare printr-o sentinta, ci numai vinovati in stirile de presa.
Dupa primele semne, anul 2010 seamana izbitor de mult cu 2005. Dupa ce a castigat prima data alegerile, Traian Basescu a parut ca va transmite un semnal clar ca justitia va incepe sa functioneze independent, iar cei care au incalcat legea vor plati. In 2005 au fost declansate unele dintre cele mai spectaculoase anchete de coruptie din Romania. Sa luam cateva "varfuri" si sa vedem ce s-a ales de ele. La categoria "retrocedari scandaloase de terenuri", primarul Constantei este, de departe, cel mai bun exemplu. Se parea ca Mazare va avea mari probleme a