Chioşcarii din Bucureşti şi din alte oraşe din ţară vând tutun „cu ţârâita” fără ca vreo autoritate să-i poată prinde. Scumpirea ţigărilor şi intenţiilor fumătorilor de a renunţa treptat la acest viciu dau apă la moară comercianţilor de la colţul blocului.
Pe lângă traficul cu ţigări de contrabandă, un alt fenomen a luat amploare în contextul scumpirilor din ultima vreme. De când preţul unui pachet de ţigări a ajuns la aproximativ 10 lei, tot mai multe chioşcuri şi buticuri de cartier şi-au reluat un obicei mai vechi: comercializarea ţigărilor la bucată.
Vânzătorii din Bucureşti susţin că dacă nu recurg la această măsură, îşi pierd clienţii. „S-au scumpit foarte mult ţigările şi, dacă nu le vindem aşa, nu le mai vindem deloc. În plus ne-am pierde o grămadă de clienţi, că omul nu vine să cumpere numai ţigări, îşi mai ia o pâine, o ciocolată. Dacă nu ar veni după ţigări, n-ar mai veni deloc şi decât să se lase, îi oferim o alternativă“, spune Darius, vânzător la unul dintre multele chioşcuri din cartierul bucureştean Berceni, unde se practică vânzarea de ţigări la bucată.
Încurajează minorii să fumeze
În timp ce veniturile comercianţilor de la colţul blocului sunt rotunjite prin vânzarea unei ţigări cu şapte bani, minorii sunt din ce în ce mai tentaţi să se apuce de fumat. Ieri, cinci minori şi-au cumpărat ţigări „vrac“ într-un interval de 15 minute de la unul dintre buticurile din zona Big Berceni care vinde ţigări la bucată.
„Am cumpărat trei ţigări Kent, că oricum nu fumez mai mult de atât. M-au costat 2 lei. De fapt e şaptezeci de bani bucata, dar mi-a dat doamna fără un ban. Ţigările Viceroy sunt la acelaşi preţ“, a spus Marius, unul dintre puştii care şi-a cumpărat porţia de tutun de la butic.
Chiar dacă negustorii nu consideră această activitate ilegală, ci doar o metodă de a face faţă crizei, legea nr. 349 din 2002 inte