Mari firme din domeniul comerţului şi-au anunţat falimentul
Pe lângă miile de mici societăţi “îngropate” în faliment anul trecut, şi câteva mari companii au “intrat la apă” cât ai zice peşte! Firme cu nume grele, care derulau afaceri de milioane, chiar zeci de milioane de euro, au ieşit, în 2009, de pe scena economică. Dezastrul continuă şi anul acesta: săptămâna trecută a intrat în faliment Editura Nemira, una dintre cele mai importante din România.
Cele mai afectate de recesiune sunt companiile de comerţ de electronice, de încălţăminte, de îmbrăcăminte şi de produse de larg consum. Leonardo, Ultra Pro Computers, Flamingo şi Pic sunt doar câţiva din retailerii români care au intrat, în 2009, sub incidenţa Legii 85/2006, care priveşte insolvenţa companiilor. Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului, anul trecut s-au înregistrat în România peste 13.000 de falimente, adică cu 50% mai mult decât în 2008. În plus, numărul suspendărilor voluntare de activitate a crescut cu 120%, faţă de anul precedent. Toate aceste prăbuşiri economice i-au lăsat pe patroni sau pe acţionari cu buzunarele goale, dar au însemnat, totodată, mii de disponibilizări, într-un vârf al crizei în care aproape nimeni nu mai face angajări.
Leonardo
Leonardo a închis anul trecut 30 de magazine neprofitabile şi a concediat peste 600 de angajaţi, în urma restructurării activităţii. Criza financiară care a cuprins, începând de anul trecut, România a făcut ca vânzările în magazinele Leonardo să scadă dramatic. Imediat, compania a început să aibă probleme de înapoiere a datoriilor şi a fost nevoită să demareze procesul de restructurare, pentru a reduce din cheltuieli.
Ultra Pro
Ultra Pro Computers e una din companiile din domeniul tehnicii de calcul şi al comunicaţiilor care s-au confruntat anul trecut cu o prăbuşire. Dacă în 2007 firma avea 80 de mag