Bucureştiul se situează pe locul trei în Europa Centrală şi de Est după suprafaţa totală de spaţii de birouri cuprinsă în proiecte ce au fost oprite începând cu primul trimestru din 2008, respectiv 220.000 mp. Primele locuri sunt ocupate de Rusia şi Ucraina, unde investitorii au oprit proiecte care însumează 470.000 mp, respectiv 370.000 mp, se arată în cel mai recent studiu de piaţă al CB Richard Ellis. „Printre factorii care au determinat oprirea acestor proiec
Bucureştiul se situează pe locul trei în Europa Centrală şi de Est după suprafaţa totală de spaţii de birouri cuprinsă în proiecte ce au fost oprite începând cu primul trimestru din 2008, respectiv 220.000 mp. Primele locuri sunt ocupate de Rusia şi Ucraina, unde investitorii au oprit proiecte care însumează 470.000 mp, respectiv 370.000 mp, se arată în cel mai recent studiu de piaţă al CB Richard Ellis.
„Printre factorii care au determinat oprirea acestor proiecte se numără creditarea care este încă blocată, ceea ce face dificilă finanţarea unor proiecte noi. Nivelul mare de contracte de pre-închiriere cerut de bănci pentru acordarea finanţării, o condiţie greu de îndeplinit într-o piaţă în care cererea de spaţii de birouri este redusă. Nu în ultimul rând, stocul de birouri aflat în construcţie, combinat cu rata mare de neocupare, descurajează noile dezvoltări“, susţin autorii studiului.
După Moscova, Bucureştiul are cea mai mare suprafaţă de birouri în construcţie, circa 595.000 mp, majoritatea proiectelor fiind construite speculativ, de vreme ce până acum au fost închiriaţi doar 24.000 mp. Absorbiţia spaţiilor livrate pe piaţă este aproape la jumătate faţă de trimestrul trei al anului trecut, când au fost închiriaţi 43.000 mp.
Se estimează că gradul de neocupare pe segmentul de birouri atingea, la sfârşitul anului 2009, un nivel record de 18-20%, întrucât creşterea