Doar in 2008 romanii au platit 1,9 mil. euro ca taxa pe copia privata - un impozit aplicat pe toate electronicele care permit reproducerea ilegala a melodiilor sau cartilor.
Romanii ar putea plati mai mult decat in prezent pe iPod-uri, imprimante si alte electronice care permit copierea ilegala a fisierelor muzicale sau a cartilor, daca Uniunea Europeana va ajunge la un acord prin care taxa perceputa acestui tip de aparate va fi stabilita la nivel european la un plafon mai ridicat decat cel aplicat in prezent pe plan local, respectiv 0,5% din valoarea de import a echipamentului.
Suma colectata astfel - denumita taxa pe copia privata - ajunge la posesorii drepturilor de autor pentru carti, muzica etc. In 2008 in Romania s-au strans in contul taxei pe copia privata 1,9 milioane de euro, potrivit Oficiului Roman pentru drepturile de autor.
Discutiile la nivel european au in vedere mai multe variante de taxare, care includ, printre altele, si posibilitatea de a introduce o taxa fixa pe fiecare tip de produs - fapt care ar putea dezavantaja tari ca Romania unde nivelul veniturilor este inca redus. O alta varianta este impunerea unei taxe procentuale - metoda folosita in prezent de Romania, insa impunerea unui procent mai mare decat cel practicat in prezent pe plan local (intre 0,1 si 3% - functie de produs), ar antrena automat scumpiri. Saptamana trecuta, organismele de ges tionare colectiva, reprezentantii industriei IT si asociatiei consumatorilor nu au reusit sa ajunga la un acord privind uniformizarea taxei pe copia privata. Taxa este platita pe echipamenetele cu care se presupune ca se pot face copii ilegale ale unor opere artistice, precum MP3 playere sau imprimante.
"Acest rezultat este foarte nefericit in special pentru consumatorii europeni, care poarta povara acestei taxe", a declarat Bridget Cosgrave, director general al Digital