Magistraţii au folosit un teanc de şerveţele ca s-o prindă pe menajera-şantajistă şi pe iubitul ei italian. Aceştia ceruseră unei familii 28.000 de euro, sub ameninţarea cu moartea.
Oamenii legii spun că au apelat la acest truc fiind constrânşi de împrejurări. Nici ei, şi nici familia şantajată nu dispuneau de banii necesari pentru a organiza un flagrant „ca la carte“. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Neamţ nu există un fond pentru organizarea de flagrante.
„În mod normal, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Neamţ nu lucrăm la cazuri în care se organizează flagrant şi, în consecinţă, nu avem un fond special din care să luăm bancnotele necesare“, a declarat Gabriela Neacşu, procurorul care s-a ocupat de caz. Nici măcar la nivel de judeţ nu există un fond de bani pentru flagrant.
„În ultima vreme, pentru sume de câteva sute de euro, am rezolvat apelând la poliţişti sau chiar făcând chetă“, a declarat prim-procurorul Virgil Cornea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ.
Împrumută bani de la denunţători
Şi procurorii ieşeni sunt puşi în situaţii jenante atunci când trebuie să organizeze un flagrant. De multe ori, ei riscă banii denunţătorului. „Prim-procurorul a făcut numeroase cereri pentru a se alcătui un fond special pentru astfel de situaţii. Însă până acum nu a fost aprobat. De obicei, la un flagrant luăm bani de la denunţător, încheiem un proces-verbal pe care trecem şi seriile bancnotelor. Ulterior banii îi sunt restituiţi“, a explicat procurorul Carmina Pascal, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.
Ceva mai norocoşi sunt procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi cei de la DIICOT. Atunci când trebuie să organizeze un flagrant, ei apelează la un fond special. Doar la DIICOT, acesta este de un milion de lei la nivel naţional. @N