Procurorii DNA Craiova au pus sechestru pe casa unui judecător de la Tribunalul Dolj, trimiţându-le în judecată pe soţia sa şi pe sora acesteia, într-un dosar privind o fraudă de aproape 100.000 de euro cu fonduri PHARE. Protagonistul acestui dosar este fostul colonel de securitate Ion Sandu, în prezent un prosper om de afaceri, beneficiar de fonduri europene obţinute ilegal.
Fostul colonel de securitate Ion Sandu, de 70 de ani, din Craiova, patronul mai multor firme, inclusiv al hotelului Casablanca şi al târgului comercial Valysgold, a fost deferit justiţiei de procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DNA, pentru o fraudă cu fonduri europene. În acelaşi dosar au fost trimise în judecată alte patru persoane, care ar fi fost părtaşe la matrapazlâcurile lui Sandu. Printre ele se află două surori gemene: Lucica Badea, de 50 de ani, contabil la SC VALYSCOM ROIEŞTI SRL, soţia judecătorului Ion Badea de la Tribunalul Dolj, şi Elena Popescu, economist la aceeaşi firmă.
Alături de ele vor mai fi judecaţi Silviu Florian Dăncău, de 29 de ani, şoferul lui Sandu, făcut patron peste noapte, şi Alina Magdalena Păun, de 33 de ani, jurista aceluiaşi om de afaceri. Judecarea dosarului începe astăzi la Judecătoria Craiova.
PHARE, vacă de muls
Totul a început în iunie 2003, când firma SC NUTS XXX SRL Craiova, administratată de Carmen Georgeta Cergă, a depus la ADR Oltenia o cerere de finanţare nerambursabilă pentru proiectul „Introducerea unei tehnologii avansate pentru creşterea performanţelor în decorticarea orezului“.
Ca manager de proiect figura Ion Sandu, iar Aurelian Dan Popa era responsabilul tehnic al proiectului.
Proiectul a fost aprobat, iar în noiembrie 2003 s-a încheiat contractul de finanţare între firmă şi Ministerul Integrării Europene. Valoarea totală a proiectului era de 154.500 de euro, la care beneficiarul co