Vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, spune că acum este momentul oportun ca România să-şi exprime clar poziţia în acest proiect, întrucât Bulgaria întârzie să dea un răspuns. Oficialul Gazprom enumeră pentru prima dată România printre ţările pe unde va trece conducta South Stream.
Proiectul gazoductului South Stream, dezvoltat de Gazprom şi italienii de la Eni, care va aduce gaze ruseşti în Europa ocolind Ucraina, a intrat în ultima fază a pregătirilor şi negocierilor pentru construcţie, a declarat vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, într-un interviu acordat publicaţiei Southeast European Times.
Citiţi şi:
Vicepreşedintele Gazprom menţionează România ca fiind inclusă pe traseul South Stream
Implicarea României în South Stream ar putea fi decisă în această lună
Petrolul, sursă de conflicte în Marea Neagră
Harta energetică a Europei în 2010 / România, între Nabucco şi South Stream
„South Stream va conecta Rusia cu una dintre ţările de la Marea Neagră, probabil Bulgaria, apoi Italia, via Ungaria, România, Serbia, Grecia, Croaţia, Slovenia şi poate şi alte ţări", a arătat Medvedev, care este şi CEO al Gazprom Export.
Aceasta este prima declaraţie oficială a unui lider Gazprom care menţionează România pe lista ţărilor pe unde va trece conducta şi, mai mult, arată că prezenţa Bulgariei nu o exclude pe cea a României.
Până acum, varianta provizorie a traseului South Stream creionată de ruşi arăta că gazoductul va trece prin Marea Neagră până în Bulgaria, însă presa rusă a scris de mai multe ori că Bulgaria ar putea fi înlocuită cu România dacă va da un răspuns negativ sau dacă întârzie cu un răspuns concret.
„Excelentă poziţie strategică"
Totuşi, cele două ţări concurează pentru poziţia de punct de start al părţii continentale a gazoductului.
„În ceea ce priveşte