Mâncărurile condimentate cu piper, ardei iute şi usturoi ar putea ţine virusul gripei porcine departe de organism. Cel puţin asta este convingerea şefilor Direcţiei de Sănătate Publică din Buzău, care le recomandă tuturor buzoienilor să mănânce condimentat în această perioadă, pentru a-şi mări rezistenţa la boli.
Vârful epidemic este anunţat pentru a doua jumătate a lunii ianuarie, iar specialiştii de la DSP sunt îngrijoraţi de numărul mic al celor care au ales să se imunizeze prin vaccinare.
Totuşi, autorităţile sanitare le oferă scepticilor alternative mai puţin dureroase şi riscante, sfătuindu-i să îşi îmbunătăţească imunitatea prin mâncare.
„Un regim alimentar cu multe condimente ajută la crearea unei rezistenţe generale mai mari a organismului. Eu le recomand tuturor să aibă la masă ardei iute, usturoi, piper, cimbru, pentru că aceste condimente grăbesc tranzitul intestinal, şi elimină toxinele. Ardei iute la ciorbă şi cârnaţii de Pleşcoi ar putea fi un astfel de meniu. Mare grijă trebuie să aibă cei cu probleme digestive sau hemoroizi, cărora nu le este indicat să mănânce condimentat”, a declarat medicul Venera Axinte, directorul adjunct al DSP Buzău.
Medicul Venera Axinte, specialist în siguranţa alimentară, avertizează însă că regimul alimentar bazat pe condimente nu garantează imunizarea totală împotriva virusului AH1N1. „Condimentele îţi ridică rezistenţa generală dar nu este strict direcţionată către AH1N1. În acst caz, doar vaccinul oferă protecţie certă”, ne-a declarat medicul Axinte.
Modelul moldovenesc „de succes”
Folosirea de condimente ca leac anti-porcină nu este o idee chiar nouă. A fost promovată în urmă cu două săptămâni în Republica Moldova.
Printr-un ordin al ministrului Apărării, ofiţerii şi soldaţii din unităţile militare moldovene au primit măşti de protecţie dar şi 15 grame de usturoi şi 25 de