Lucrările la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea începe abia anul viitor, deşi termenul era octombrie 2010, adică imediat după finalizarea studiului care va stabili valoarea concretă a investiţiei estimate în prezent la patru miliarde de euro.
„Lucrările pregătitoare sunt în curs, dar pot dura întregul an, iar construcţia ar putea să nu înceapă în 2010", a declarat, pentru „Adevărul", Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste în cadrul CEZ, unul din cei şase investitori privaţi din proiect.
Comisia Europeană vrea o tehnologie inexistentă
Acesta a arătat că, în prezent, şapte echipe de experţi lucrează la proiectare, iar alte procese care trebuie finalizate sunt evaluarea activelor existente şi îmbunătăţirea securităţii.
„Comisia Europeană doreşte îmbunătăţirea securităţii tehnologiei CANDU pe care o folosim la Cernavodă, dar nu există încă în lume o astfel de tehnologie. După ce aceasta va fi gata, vom face o analiză de oferte, să vedem estimativ cât va costa", a adăugat el.
Oficialul CEZ a arătat că abia la finele acestui an se va cunoaşte cu exactitate care va fi valoarea proiectului, apoi vor urma alte două-trei luni în care va fi parafat acordul final. Potrivit documentului iniţial, semnat între membrii companiei de proiect (Nuclearelectrica, CEZ, Enel, RWE, Iberdrola, GDF-Suez şi ArcelorMittal), investitorii au dreptul să se retragă, dacă investiţia totală o depăşeşte cu mai mult de 15% pe cea estimată.
Nuclearelectrica, acţionarul majoritar al companiei de proiect, ar putea renunţa la o parte din participaţia de 51% în următoarele luni, potrivit ministrului de resort, Adriean Videanu, întrucât nu există suficienţi bani la buget pentru a susţine această investiţie.