Primăria oraşului New York pune în aplicare un plan prin care localnicii vor consuma alimente mai puţin sărate şi condimentate. Municipalitatea din „Big Apple“ cere restaurantelor să diminueze considerabil cantitatea de sare din meniuri. La rândul lor, europenii se preocupă serios de „siluetă“.
Într-un comunicat dat publicităţii la începutul săptămânii, autorităţile sanitare din New York arată că americanii, şi în special newyorkezii, consumă zilnic de două ori mai multă sare decât cantitatea-limită admisă de medici.
Mai mult, circa 80% din sarea consumată este adăugată produselor alimentare înainte ca ele să fie comercializate.
Drept urmare, Primăria a propus responsabililor industriei alimentare reducerea cu 25% a cantităţii folosite timp de 5 ani, precum şi alcătuirea unei liste cu 61 de categorii de alimente ambalate şi 25 de feluri de mâncare servite în restaurante din care sarea să fie redusă semnificativ.
Rezultatul acestor măsuri inedite va consta în evitarea a mii de decese premature (cauzate de crizele cardiace şi atacurile cerebrale provocate de sarea în exces), ca şi ameliorarea sănătăţii şi aspectului fizic a milioane de americani, victime ale obezităţii.
De cealaltă parte a Oceanului se intensifică preocuparea faţă de prevalenţa obezităţii. Potrivit unui studiu recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rata acesteia în Europa s-a triplat din 1980 încoace, mai ales în rândul copiilor şi adolescenţilor.
Legi pentru alură zveltă
În consecinţă, o serie de guverne urmează să ia măsuri drastice în acest sens. Spre exemplu, autorităţile spaniole vor să interzică grăsimile nesaturate (Austria a făcut-o deja anul trecut),
Danemarca va impozita ciocolata şi îngheţata, iar Germania va interzice reclamele la dulciuri care-i vizează pe copiii sub 12 ani.