Cei sub 50 de ani ezită încă să se vaccineze, de teama efectelor adverse şi pentru că se simt sănătoşi. Virusul a făcut însă ravagii mai mult la tineri. Sursa: Octavian Cocoloș
Amenajarea unor puncte de vaccinare în mai multe unităţi sanitare sau, în Capitală, chiar în centrul oraşului nu i-a convins pe tineri să vină în număr mare să se vaccineze, deşi ei sunt principala ţintă pentru virusul A/H1N1.
Teama că vaccinul ar duce la sterilitate, cancer sau doar faptul că se simt sănătoşi îi ţin pe cei în putere departe de vaccin.
„Nu mă tem de efectele secundare imediate, dar în timp s-ar putea ca vaccinul să îmi dăuneze”, ne mărturiseşte un tânăr de 30 de ani, care îşi aşteaptă mama să iasă din cabinetul medical amenajat la Institutul de Sănătate Publică din Bucureşti.
Medicii epidemiologi spun însă că vaccinul nu are legătură cu celulele genitale, ci cu cele imunitare. „Îi aşteptăm pe tineri la vaccinări. Ei sunt vizaţi de gripă, iar vaccinul este sigur, nu are adjuvanţi, nu dăunează”, a explicat epidemiologul Amalia Canton, director la Ministerul Sănătăţii (MS).
Stocuri epuizate
Vârstnicii, în schimb, sunt foarte încântaţi de vaccin, mai ales că e gratis. „Sunt puţini elevi şi studenţi care vin să se vaccineze, media de vârstă este de 60-70 de ani”, povesteşte medicul Dan Radu, de la punctul de vaccinare din Pasajul Universităţii, din Bucureşti.
Situaţia este valabilă peste tot în ţară. Chiar şi aşa, cu vaccinuri făcute mai mult celor trecuţi de 50 de ani, stocurile din unele judeţe aproape s-au epuizat. În Constanţa, Bistriţa-Năsăud şi Harghita, direcţiile de sănătate publică au solicitat alte doze.
„Mâine vor fi disponibile alte 20.000 de doze de vaccin”, a precizat medicul Mihaela Dinisov, de la DSP Constanţa. Cozile la vaccin au fost la ordinea zilei în mai toa