Pentru a salva viaţa unui om, unităţile sanitare au cheltuit anul trecut şi câte un sfert de milion de lei pentru o singură persoană internată. În aceşti bani sunt incluse costul tratamentului, mâncarea şi utilităţile consumate pentru bolnav, dar şi salarizarea cadrelor medicale care au grijă de pacient.
Cel mai „scump“ pacient care a fost tratat anul trecut la Iaşi a costat Spitalul de Urgenţe din Iaşi nu mai puţin de 229.266 de lei.
„Este vorba despre un bărbat care a stat internat timp de trei luni la Secţia de Arşi. Pacientul avea arsuri pe 60% din suprafaţa corpului. Costul pe zi al internării a fost de aproape 4.000 de lei“, a menţionat Vlad Poroch, managerului Spitalului de Urgenţe. El a precizat că, în 2009, costul mediu al spitalizării unui pacient a fost de 3.977 de lei.
Medicamente scumpe
Pe locul doi în topul bolnavilor care au avut nevoie anul trecut de finanţare serioasă pentru a scăpa cu viaţă este un bărbat tratat la Spitalul „Sfântul Spiridon“.
Acesta a fost internat 25 de zile la Secţia de Terapie Intensivă, după ce a făcut complicaţii de la o peritonită. Pentru bărbat spitalul a cheltuit în total circa 160.000 de lei. Medicii spun că, în astfel de situaţii, tratamentul se face cu antibiotice foarte scumpe, materiale nutritive şi substanţe speciale pentru perioada de intubare. „Un antibiotic poate costa şi 1.000 de lei pentru ziua de tratament, iar durata de administrare ajunge la zece zile. Albumina umană, un medicament folosit în astfel de cazuri, costă 1.400 de lei flaconul, iar la un pacient se pot folosi şi 30 de flacoane“, a explicat Camelia Bogdănici, directorul medical al Spitalului „Sf. Spiridon“.
La această unitate medicală spitalizările cele mai scumpe se înregistrează la Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă. Aici, într-o singură zi, se consumă în medie 1.580 de lei