» Conducerea coalitiei de guvernare a stabilit, ieri, algoritmul impartirii functiilor in deconcentrate: UDMR ia cat a adus, raportat la 12,5% voturi. Numarul posturilor care vor reveni maghiarilor va tine cont si de reprezentativitatea etnica din judete.
» Cei mai afectati de alianta cu UDMR sunt democrat-liberalii din Ardeal, care se vad nevoiti sa cedeze posturi importante in timp ce colegii din alte regiuni "guverneaza" singuri. si pedelistii ilfoveni, ramasi fara prefect, par sa se fi resemnat cu ideea de filiala de sacrificiu, renuntand pentru moment la ipoteza demisiei in bloc.
"Asa e in viata. Tot aia care pierd castiga", concluziona mahnit Vasile Blaga, secretarul general al PDL, la finalul intalnirii liderilor coalitiei de guvernamant cu sefii organizatiilor din Ardeal ale celor doua partide. Afirmatia sa reflecta nemultumirile pedelistilor din centrul tarii care, desi castigatori ai alegerilor, sunt nevoiti sa imparta functiile cu maghiarii, spre deosebire de colegii din regiuni precum Moldova, unde portocaliii primesc totul, desi au fost mai putin performanti la prezidentiale. Potrivit ministrului de Interne, functiile de conducere ale institutiilor deconcentrate din judetele din Transilvania se vor imparti intre PDL si UDMR proportional cu procentele fiecarei formatiuni in regiune. "Se va tine, desigur, cont si de reprezentativitatea etnica. Spre exemplu, in Mures, ei vor lua 60%, noi 40%. Lucrurile sunt destul de simple", a completat Blaga. Responsabilitatea numirilor propriu-zise si a impartirii clare a institutiilor va reveni liderilor locali. Tot ei trebuie sa puna la punct si protocoalele de colaborare judetene pana pe data de 20 ianuarie, astfel incat majoritatea de la centru sa se reflecte si in teritoriu. "De maine vor incepe negocierile in interesul formarii unor coalitii judetene, inclusiv in ceea ce priveste prezenta spe