Viitorii membri ai echipei Barroso II au la dispoziţie o săptămână pentru a-i convinge pe eurodeputaţi că-şi merită portofoliul şi a obţine sprijinul lor. Audierile au debutat luni cu baroneasa Catherine Ashton şi vor continua, în comisii, toată săptămâna. Rândul lui Dacian Cioloş, propus la Agricultură, va veni abia vineri.
Catherine Ashton, propusă la cârma diplomaţiei europene, a primit până la urmă aviz favorabil, deşi nu a reuşit să-şi convingă colegii de abilităţile sale în materie de politică externă.
De altfel, nominalizarea sa a fost primită din start cu reticenţă. Potrivit relatărilor ce au urmat audierii, Ashton nu a prezentat niciun proiect concret, s-a rezumat la generalităţi şi a dovedit că are destule lacune în privinţa angajamentelor Uniunii Europene în plan extern.
Citiţi şi:
Irish Times: Cioloş, întrebat despre neregulile administrării fondurilor UE de când era ministru
Nominalizarea lui Cioloş enervează Londra
Doi comisari acuzaţi că au avut legături cu regimurile comuniste, apăraţi de Barroso
Ea a gafat nepermis, vorbind despre "forţele UE din Afganistan", când, în realitate, doar câteva state membre participă la operaţiunile militare din această ţară.
Acceptată pe motiv de algoritm
De ce a primit Ashton notă de trecere, deşi majoritatea eurodeputaţilor prezenţi la audiere s-au declarat dezamăgiţi de prestaţia laburistei? Răspunsul e simplu: o respingere ar fi pus în pericol echilibrul politic al recentelor nominalizări pentru posturile-cheie din UE.
Chiar şi aşa, mulţi eurodeputaţi nu şi-au ascuns dezamăgirea. "Nu avem niciun motiv de bucurie. Ashton nu are o viziune pentru acest post", a comentat, spre exemplu, eurodeputatul conservator german Elmar Brok, membru al PPE.
Examene obligatorii
În principiu, audierile viitorilor