Societatea de tip piramidal gen Caritas este în lichidare şi are datorii către oamenii care au depus bani. Toate organele de cercetare şi de control care au efectuat anchete în acest caz i-au îndreptat pe păgubiţi spre instanţa civilă. Zece ani au trecut de când a fost înfiinţată firma Euro Cassa.
Euro Cassa, societate de tip piramidal gen Caritas, a fost înfiinţată în anul 2000 în mai multe oraşe, înclusiv la Satu Mare. Societatea încasa lunar bani de la sute de sătmăreni, iar la finalul contractului, suma strânsă reprezenta o garanţie imobiliară.
Păgubiţii Euro Cassa nu şi-au recuperat banii investiţi nici la ora actuală. Administratorul firmei a fost anchetat în 2005 pentru nerespectarea contractului, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare a stabilit că aceasta nu se face responsabil de nimic, aşa că dosarul a fost închis cu neînceperea urmăririi penale.
Matei Rodica a încheiat în februarie 2001 un contract de mandatare pe 8 ani de zile. „Aveam de plătit lunar suma de 1.200.000 de lei vechi, din care 400.000 de lei reveneau societăţii, iar după opt ani trebuia să primesc 80 de milioane lei vechi. Această suma reprezenta o garanţie imobiliară în vederea achiziţionării unei locuinţe“, a declarat sătmăreanca. În anul 2003 au apărut primele zvonuri legate de încasarea în mod ilegal a acestor bani, iar Rodica Matei a depus o cerere de retragere şi reziliere a contractului. „Am depus şi o plângere la Ministerul Justiţiei care a redirecţionat-o spre Judecătoria Satu Mare“, a mai spus Rodica Matei.
Au depus o nouă plângere în 2009
La vremea respectivă, atât Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare, cât şi Poliţia şi Finanţele Publice au demarat anchete. „Nerespectarea contractelor nu constituie fapte de natură penală, iar singura cale de atac este instanţa civilă“, a declarat Ana Mălăiescu, purtător de cuvânt al Inspecto