Organizaţiile ce militează pentru apărarea drepturilor omului şi foştii deţinuţi au protestat luni la Washington faţă de faptul că centrul de detenţie de la Guantanamo este în continuare deschis, la opt ani de la sosirea primilor 21 de deţinuţi, relatează AFP.
Circa 40 de militanţi îmbrăcaţi în uniforme de culoare portocalie, precum cele purtate de primii deţinuţi, ale căror fotografii au făcut înconjorul lumii, s-au adunat în faţa Casei Albe şi au defilat.
Mai citiţi şi:
VIDEO-ŞOCANT / Sri Lanka: Armata ucide separatiştii din trupele "Tamil Tigers"
După ce preşedintele american, Barack Obama, a renunţat în urmă cu câteva luni să închidă într-un an închisoarea de la Guantanamo, aşa cum îşi fixase ca obiectiv într-un decret semnat la o zi după preluarea atribuţiilor, criticile s-au axat asupra promisiunilor neţinute.
"Preşedintele Obama se opune cu aceeaşi autoritate ca a preşedintelui Bush să-i deţină pe cei 198 de bărbaţi", încarceraţi în continuare, dintre care câteva zeci au fost declaraţi de justiţie eliberabili, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Vince Warren, directorul executiv al Centrului pentru drepturi constituţionale (CCR), unul din principalii furnizori de avocaţi pentru deţinuţi.
"Nu s-a schimbat nimic la Guantanamo, oamenii sunt în continuare torturaţi, bătuţi, răniţi psihologic", a declarat un fost deţinut libian, Omar Deghayes, crescut în Marea Britanie.
"Statele Unite au recunoscut că au făcut o greşeală, dar nu vor să-mi spună: scuzaţi-ne", a afirmat un fost deţinut eliberat în Franţa, Lakhdar Boumediene, prin telefon. Acest algerian care locuia în Bosnia este unul din primii deţinuţi de la Guantanamo, unde şi-a susţinut permanent nevinovăţia şi a fost audiat la sfârşitul lui 2008 de un judecător federal.
"Încerc să uit, dar nu pot, mă spăl pe mâini şi văd urmele de