Cei mai mulţi dintre noi suntem familiarizaţi cu existenţa şi rolul glandei tiroide. Ceea ce este un lucru benefic, deoarece tiroida este o glandă endocrină cu rol esenţial în desfăşurarea normală a proceselor organice. Totuşi, puţini ştiu despre nişte mici formaţiuni cu care tiroida se învecinează, anume glandele paratiroide. Acestea sunt în număr de patru, situate în zona posterioară a tiroidei, câte una la fiecare pol - superior şi inferior - al celor doi lobi tiroidieni, având mărimea unui bob de orez.
BANCĂ DE CALCIU
Este evidentă de aici importanţa calciului pentru organismul uman, acesta fiind practic singurul mineral care are un sistem propriu de reglare. De obicei, ne gândim la calciu exclusiv ca un component al osului, dar el este mult mai mult decât atât. Calciul are rol esenţial în transmiterea impulsului nervos şi în contracţia musculară. De fapt, dacă pentru noi osul este suport anatomic şi o structură dinamică, pentru sistemul nervos, osul este un mare depozit, o adevărată bancă de calciu, care îi este necesar pentru o funcţionare normală.
Spre deosebire de alte glande, paratiroidele nu secretă şi depozitează hormoni. Ele măsoară permanent valoarea calciului în sânge şi, în momentul în care acesta scade, glandele produc şi eliberează parathormonul care acţionează rapid, crescând calciul prin toate procedeele de care dispune: mobilizarea calciului din oase, creşterea absorbţiei intestinale şi a reabsorbţiei renale. Acţiunea sa încetează când calcemia atinge valori normale.
În timpul zilei, declanşarea şi stoparea acţiunii paratiroidiene se fac de câteva zeci de ori. Însă, în condiţii patologice, paratiroidele acţionează haotic, fără nici o corelaţie cu valorile calcemiei.
HIPERPARATIROIDISM
Hiperparatiroidismul reprezintă o creştere a activităţii paratiroidiene, cu secreţia unei cantităţi ma