In Capitala exista aproximativ 110.000 de locuri de parcare amenajate, atat de administratiile de sector, cat si de centrele comerciale construite in ultimii ani, potrivit unei analize realizate de ZF pe baza datelor furnizate de primarii. In conditiile in care in Bucuresti sunt inmatriculate aproximativ 1,5 milioane de autoturisme, mai putin de 10% dintre acestea au un loc de parcare amenajat.
Celor 110.000 de locuri de parcare amenajate li se adauga parcarile de resedinta improvizate, care nu se afla in administrarea primariilor, precum si cele de pe arterele de circulatie, care se situeaza in jurul valorii de 100.000 de locuri in fiecare sector. Astfel, la nivelul Capitalei sunt estimate aproximativ 750.000 de locuri de parcare, la jumatate din totalul necesar. Numarul masinilor a continuat sa creasca in ultimii ani, iar multe din parcarile publice au ramas in faza de proiect.
"Parcarea in Bucuresti este o intreaga aventura, mai ales in mijlocul zilei in zonele din centru. Te invarti si 20 de minute sa gasesti un loc liber, si cand il gasesti, ti se cer bani pentru el. Situatia sta si mai rau in cartiere, unde daca te duci in vizita risti sa pleci cu masina zgariata sau cu cauciucurile taiate pentru ca ai parcat pe locul unui locatar", a declarat Viorel Tofan, economist, 53 de ani, care are carnet de 30 de ani.
Potrivit informatiilor furnizate de primariile de sector, cele mai multe parcari din Capitala exista in sectorul 2, respectiv 153.000 de locuri de parcare, dintre care doar 27.500 de locuri de parcare sunt gestionate de Administratia Domeniului Public a Sectorului 2. Restul reprezinta parcari de resedinta de utilitate publica si cele aflate pe artele de circulatie unde nu este interzisa stationarea autovehiculelor. Pe locul doi se afla Primaria Sectorului 6, cu 26.000 de locuri de parcare aflate in administrare.
Cele mai putine locu